CZK
CZ SK
Vyhledávání
Váš košík je úplně prázdný…
Potřebujete poradit s výběrem?

Náš tým odborníků je připraven vám s výběrem pomoci.

V rámci tohoto sortimentu vám nejlépe poradí:

+420 724 240 827
Po–Pá (8:30 – 16:30)

Nebo nám napište e-mail:

Aleš Náhlý
Aleš Náhlý

Sada na preparaci trofejí

Kód: EM0132
Postup při preparaci srnčích trofejí. Ulovili jsme srnce a chtěli bychom mít navěky památku na úspěšný lov? Pak si můžeme...    Více
Skladem, u Vás 26. 6. 2024
1 490 Kč
1 231 Kč bez DPH
Sada na preparaci trofejí
Sada na preparaci trofejí
Skladem, u Vás 26. 6. 2024
1 490 Kč

Popis a parametry

Postup při preparaci srnčích trofejí.
Ulovili jsme srnce a chtěli bychom mít navěky památku na úspěšný lov? Pak si můžeme zhotovit trofej v podobě vypreparované hlavy s parožím. Existuje nemálo postupů preparace, založených na individuálních zkušenostech, a zde se můžeme seznámit s nejpraktičtějším z nich, který nám zaručí kvalitní výsledek bez složitých alchymistických kouzel. Ze všeho nejdříve oddělíme z uloveného kusu hlavu a stáhneme kůži, pak vyloupneme oční bulvy a odřízneme tukovou a svalovou tkáň a z mozkovny vyjmeme mozek. Očištěnou lebku důkladně opláchneme proudem vody zevně i zevnitř, aby byly odstraněny co nejúplněji organické nečistoty zejména z dutin. Poté ponoříme lebku do vody (do nádoby s vodou), tak aby byla zcela ponořena až po růže paroží. V této odmáčecí lázni ponecháme lebku 48 hodin, během nichž vodu nejméně jednou vyměníme. Takto se z kostní dřeně vylouhují zbytky krve. Následuje fáze tepelného opracování čili ovaření (kostrování varem). Lebku vložíme do přiměřeně velké nádoby a opět zalijeme čistou vodou opět až po růže. Vodu uvedeme do mírného varu a během něj sbíráme z povrchu nečistoty, popřípadě doléváme čistou vodu. Lebku vaříme nejméně 40 minut – to se týká mladého kusu (do 2 let); pochází-li lebka ze staršího kusu, dobu varu přiměřeně prodloužíme. Správně ovařená lebka se pozná podle prasklé okostice na čele a očnicích. Pozor: nesmíme lebku převařit, aby z ní nevypadly zuby, popřípadě aby se lebka jinak nedeformovala. Poté ji necháme zchladnout a nejlépe tak, že ji zcela (po růže) ponoříme do nádoby se studenou vodou, a tu nejméně jednou vyměníme, aby chlazení bylo co nejúčinnější. Ochlazením se zabrání zpětnému vsáknutí mastnoty do kostní hmoty a zbylé částečky tuku se vysrážejí do miniaturních hrudek. Pokud bychom lebku nedostatečně ochladili, brzy by nám zežloutla a reziduální mastnota by se projevila vznikem skvrn na povrchu kostí. Vychladlou lebku pak ještě očistíme od posledních zbytků měkkých tkání (vaziv a chrupavek), které na ní zůstaly a u mladého kusu nezapomeneme na nosní část. Zapomenutá chrupavka přitahuje později moly. Nakonec následuje finální odmašťovací lázeň v horké vodě (cca 70 °C), do níž přilijeme trochu saponátu, nejlépe Jaru. V ní ponecháme lebku 45 minut, přičemž teplotu vody udržujeme. Poté lebku omyjeme a mechanicky očistíme kartáčem a necháme oschnout do druhého dne. Oschlou lebku ještě ošetříme opakovaným bělicím nátěrem desetiprocentního roztoku peroxidu vodíku (kysličníkem) a po dobu bělení ji uložíme na tmavém místě. A pak už zbývá jen takto zpracovanou trofej připevnit na vhodný podklad a umístit ji tam, kde vynikne nejlépe.

Podobné produkty

Jsme tým odborníků
Jsme tým odborníků

s dlouholetou praxí v oboru

Autorizovaný prodejce
Autorizovaný prodejce

značek Swarowski, Leica, Zeiss, Blaser, Hikmirco a další.

Široký sortiment
Široký sortiment

potřeb pro myslivce od A do Z

Kamenná prodejna
Kamenná prodejna

s prodejní plochou větší než 400 m2