MEDVĚDÍ ČESNEK (Allium ursinum)
Medvědí česnek (cikánský pórek, divoký česnek, lesní česnek) vděčí za své jméno starým Germánům, kteří věřili, že medvěd dokáže svou sílu přenášet na některé rostliny, který když člověk sní tak nabyde zvířecích sil. Patří do čeledi česnekovité (Alliaceae). Roste v lesích na vlhkých a stinných na humus bohatých lokalitách, kde vytváří kompaktní porost silného česnekového aroma. Pochází ze střední nebo západní Asie.Hodí se do pokrmů z masa a ryb, dušené nebo grilované zeleniny a hub, výborně dochutí polévky a omáčky, do zapečených těstovin a brambor, selských omelet, ale i na vařenou či fritovanou přílohu k minutkám.Česnek napomáhá ke snížení krevního tlaku, obsahuje látky s antibiotyckým účinkem, pomáhá k regulaci hladiny cholesterolu, používá se proti nachlazení a podporuje trávení.
Hmotnost: 50g
Recept:
Nádivka s medvědím česnekem
Budete potřebovat 4 žemle nebo 4 rohlíky (pro 4 strávníky), 2 lžíce másla, mléko na zvlhčení, 100 g celých mandlí, 4 celá vajíčka, 300 g jater, medvědí česnek, sůl, muškátový oříšek, pepř.
Pečivo pokrájejte na kostičky, použít můžete bílé i celozrnné (zajímavou chuť nabízí například bageta se zapečenou cibulkou a česnekem). Mandle zhruba na deset minut ponořte do horké vody a oloupejte. Kostičky pečiva zvlhčete mlékem, přidejte pokrájená drůbeží játra a oloupané mandle. Pokrájejte je na menší kousky, můžete je nechat i celé nebo rozpůlené. Máslo lehce rozehřejte a vlijte do těsta. Osolte, nastrouhejte trochu muškátového oříšku a opepřete. Přidejte žloutky a z bílků si vytvořte sníh, který vmíchejte až nakonec, společně s pokrájeným česnekem - nádivka pak bude nadýchanější. Hmotu nalijte do vymazané formy a pečte zhruba při 180 stupních do zlatova.
Produkt se nachází v těchto kategoriích